Handige tips voor het kiezen van een zandbak

Buiten spelen is voor de ontwikkeling van je kind heel belangrijk. Door een zandbak in je tuin te plaatsen, creëer je een leuke, uitdagende plek waar je kind zijn motoriek kan verfijnen en waar zijn zintuigen geprikkeld worden. Zand heeft bovendien een structuur die rustgevend aanvoelt. Door creaties met zand te maken, leren kinderen spelenderwijs problemen op te lossen en met andere kinderen samen te werken.

zandbak

Waar moet een goede zandbak aan voldoen?

Het is belangrijk dat je de bak ’s nachts kan afdekken, zodat deze niet als kattenbak wordt gebruikt en het zand niet wegwaait. Een luchtdoorlatende afdekking of een netafdekking is het beste, omdat het zand dan schoon kan regenen. Zorg voor een systeem om water af te voeren, zoals een grondzeil of bodemdoek van textiel.

Je kindje mag niet verbranden in de hete zon tijdens het spelen. Een luifel draagt eraan bij dat je zoon of dochter beter beschermd is tegen uv-straling. Het is ook comfortabel voor kinderen als ze op een rand of bankje kunnen zitten tijdens hun spel. Hiervoor zijn houten zandbakken met zitbankjes en kunststof exemplaren met een brede rand of brede stukken ideaal. Ten slotte is een bak zonder scherpe randen en met afgeronde hoeken een goede keuze, zodat je kind zich niet kan stoten.

Creatief met zand en water

Wil je het spelen met zand combineren met een zwembadje? Dan is een schelpvormige bak een goed idee, waarbij je het deksel kan gebruiken voor water. Als je een multifunctionele zandspeelplek wilt, dan is een picknicktafel met een verwijderbaar tafelblad een mooie eyecatcher in je tuin. In deze tafels plaats je kunststof bakken voor zand en water. Ook een kindje in een rolstoel kan hier aan zitten en de tafel is uit te breiden met een parasol.

Een eigen zand- en waterbak bij je woning is een goede manier om je kindje leuk en veilig te laten spelen. Het zand van een speeltuinzandbak kan namelijk vervuild zijn. Zandtafels en -bakken zijn er in alle soorten en maten en zelfs op wielen, zodat de bak eenvoudig te verplaatsen is. Zo vind je altijd een model dat bij je wensen past en creëer je een zandparadijsje waar je kind de mooiste zandtaarten kan bakken!